Kell egy ház... de hol, milyen, mennyiért?

Házat venni komoly feladat. A döntésünk hosszú évekre szól, és nem csak a mi, hanem a családunk életére is hatással van. Ezért rengeteg mindent figyelembe kell venni, mielőtt elhatározzuk magunkat.

Álmaink, vágyaink otthona…

A férjemmel kerestük magunknak a megfelelő otthont. Kettecskén élünk (a gyerekek már kirepültek), így viszonylag könnyű dolgunk volt. A tervezgetéskor sorra vettük elvárásainkat a leendő a házunkkal szemben, és lassan összeállt vágyaink listája.

Álmaink háza legyen:

Nem volt szempont az óvoda, iskola közelsége, és nem volt lényeges, hogy városban éljünk. Korunknál fogva (közelítjük az ötvenet) nyugodt környékre vágytunk. A szívemben már hosszú ideje őrizgettem a képet, hogy milyen lesz a házunk.

…ha lehunytam a szemem, láttam magam előtt… Fehér falak, zöld ablakok, muskátli, napfény, méhecskék, illatok…

Éreztem, ha megtaláljuk igazi otthonná tudjuk alakítani, és olyan lesz ahova mindennap örömmel érkezünk haza.

csoda szép parasztház Hangulatos parasztház (Forrás: Pinterest)

Keressük a nekünk való házat

Megnéztünk néhány ingatlant, és a helyzet elkeserítő volt. Elhanyagolt házak, festéssel elfedett repedések, gazos udvarok… Ami tetszett, azt pedig a nem mi pénztárcánkhoz szabták.

A rossz tapasztalatok ellenére pozitívan álltunk a helyzethez. Tudtuk, hogy meg lesz a ház. Ez nem volt kérdés… idézet

A hetek teltek, közben kerestük a leendő otthonunkat, de nem voltunk igazán sikeresek. A véletlenek játéka folytán egy jó barátunk hozta el nekünk a megoldást. Ő hívta fel a figyelmünket egy házra, ami akkor még nem volt jelen az ingatlanpiacon. Elsőként tudtuk megnézni és felmérni, hogy milyen állapotban van, megfelel-e az elképzelésünknek.

Megtaláltuk a “Miházunkat”!

A házzal és a telek méretével nagyjából elégedettek voltunk. A belső terek tiszták, rendezettek voltak, de a külseje ijesztően hatott:
régi ablakok, leomló vakolat, a házzal egybe építve az istálló, azon egy nagyon rossz állapotú ajtó. A látvány nem volt túl szívderítő.

Az utcafrontra nézett a két szoba, ahol a padló földágyba volt rakva. Az elektromos hálózat elavult volt, és a helyiségekben kályhákkal fűtöttek.

romos ház felújítás előtt Ilyen volt a ház mikor megvettük

üres régi szoba

Az udvar és a kert csupaszon állt. Nem volt semmi: sem egy fa, sem egy bokor… Csupán egy kiszáradt körtefa és két szőlőtőke árválkodott az egész telken. A kertben pedig vadon nőtt a lucerna.

Ez kopárság először nagyon zavart. Ridegnek, barátságtalannak tűnt az udvar. Azonban rájöttünk, hogy ennél jobb nem is lehetne a helyzet; úgy lehet alakítani, ahogy akarjuk, és nem kell az irtással foglalkozni.

Megvegyük, ne vegyük?

A tulajdonosok végül az eladás mellett döntöttek, ám mielőtt mi is rábólintottunk volna a vásárlásra, még többször “bejártuk” a házat. Tudni akartuk, hogy mit mutat meg magából, bele tudjuk-e látni a jövőnket.
Agyalgattunk a férjemmel mit, hogyan lehetne átalakítani, és ez milyen munkákkal jár majd. Mennyi idő alatt tudjuk felújítani, beköltözhetővé tenni.

Volt a házban, a telekben fantázia pedig jól eldugták. Éreztük, hogy sok munkával, sok ötlettel egy nekünk tetsző, stílusos parasztházzá tudjuk majd alakítani. A tervezgetések eredményeként végül az üzlet megköttetett, a házat MEGVETTÜK!!!

Szívünk szerint azonnal nekikezdtünk volna a munkálatoknak, de a bürokrácia még az utunkat állta…
Ügyvéd, bank, közjegyző. Közüzemi számlák átíratása… Az ügyintézésre kb.: 2 hét kellett, végül 2014 november közepére lezajlott az adás-vétel és megkaptuk a kulcsokat.

Kezdjünk neki!

Vettünk egy nagy levegőt és megkezdtük az átalakítást. Ezzel együtt kitűztük a befejezés időpontját is.
2015 március 01-ig el kell jutni addig, hogy költözni tudjunk.
Csak sejtettük mennyi munkával jár majd, hogy az elképzeléseinket “beletegyük” ebbe a 60 éves, szocreál, romos külsejű, idejét múlt házba.

De mi eldöntöttük, hogy megcsináljuk! Lelkesedésünk, tenni akarásunk határtalan volt.
Meg akartuk csinálni a “Miházunkat”!

ház felújítás Beindultunk, zajlanak a munkák

homesweethome A bíztatás

Indul a házalakító projekt…

A felújítás 3,5 hónap kőkemény munkát jelentett, aminek jelentős részét férjemmel ketten végeztük. Közben mindketten dolgoztunk, csak a finisben vettünk ki egy-egy nap szabadságot. Munka után jöttünk a házhoz, és este kilenc - tíz óráig itt voltunk.

Mindig, minden mesterrel jó előre megbeszéltük az időpontokat és az elvégzendő munkákat.

A szobák betonozásához (erről itt olvashatsz) hívtunk kőművest, és a villany - víz – fűtés szerelést bíztuk szakemberekre.

Sikerült, beköltöztünk!

A jó szervezéssel, a mindennapos munkákkal tartani tudtuk a kitűzött célt, és 2015. február 28-án beköltöztünk.
Kimerültünk fizikailag - anyagilag, de ott voltunk.
A „Miházunkban”.

parasztház …és végül ilyen lett a házunk!

+ 1 gondolat:
Régi ház vásárlásakor szinte mindig marad egy kis ez-az az előző tulajdonostól. Érdemes ezeket félretenni, megőrizni. Sok minden akadhat a tárgyak között, amit újra gondolva fel lehet használni a ház körül.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is, itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kapcsolódó cikkek