Varrógépből mozaikos kerti asztal? Mutatom, hogy lehet!

Régi vágyam volt egy öntöttvas varrógép állvány, ami a képzeletemben asztalként szerepelt. Tökéletes kültérre, a mérete miatt kis helyre is alkalmas. Csak a fantázián múlik, hogy milyen formában születik újjá.

A varrógép állvány története

Az udvaron a pusztaság egyhangúságát a bontással járó lomok színesítették, és a “Miházunk” külseje is rémes képet mutatott.
Ahogy közeledett a tavasz, egyre több időt töltöttünk kint, és a lelkem már szinte követelte a szépet. Virágokra, kellemes kávézgatásra vágytam a nem létező teraszunkon…

Volt egy kicsi beton placc a bejárati ajtó előtt, jobb nem lévén azt kineveztem pihenő résznek.
De ha már pihenés és kávé, akkor jó lenne egy stílusos asztal is…

A szerencse, mint már oly sokszor, most is mellénk állt.

Egy barátunkat vittük el az apósához, és míg ők a dolgukat intézték, én nézegettem az udvaron.

Alig észrevehetően lapult meg a sufniban a két öntöttvas varrógép állvány. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy hevesebben kezdett verni a szívem. Nagyon szerettem volna az egyiket…

Gyorsan végig futtattam a lehetőségeket, hogy mi történhet ha a barátunknál, vagy a bácsinál rákérdezek.

“Nincs veszteni valóm… A legrosszabb ami történhet, hogy nem kapom meg. De akkor még pont ott vagyok, ahol eddig… Nincs varrógépem…”

Szóval nagy levegő, kérdezés, és a válasz igen lett. Elvihetem, ha nekem ez a lim-lom ennyire tetszik.

Juhééééé!!! Bátraké a szerencse!

idézet

Legyen strapabíró, dizájnos asztalunk

Az állványt hazavittük, és a boldogságom határtalan volt. Nézegettem, körbejártam, milyen fazon illene hozzá a legjobban.

Több variáció is felmerült, hogy miből legyen az asztalka lapja:

Az asztalt a majdani teraszra szántuk, ezért olyan felület kellett, amit könnyen tisztán lehet tartani. Bírja a napsütést, és persze tetszik is.

Férjemmel konzultálva úgy határoztunk, hogy CK lap ( cementkötésű lap ) lesz az alap, arra pedig járólap darabokból mozaikot rakok ki. Ck lap, ragasztó volt itthon, maradék járólapot pedig találtunk a férjem szülői házában.

A régi falusi házak kincsesbányák az ilyen típusú embereknek, mint mi vagyunk. A mama házában sok régi tárgy volt, amit átalakítva újra felhasználtunk. Pl: régi, fém lámpa búrák, kilincsek, faanyagok, stb.

Mozaikos asztalunk lesz!

Miután a lapot a férjem méretre vágta, rögzítette, elkezdtem megtervezni a mozaik színét, mintáját. Igyekeztem semleges felületű, és színben egymáshoz passzoló darabokat választani.

Az ajtók, ablakok mohazöld színűek, a falak fehérek, a teraszt látszó téglásra terveztük. Ehhez a színvilághoz kerestem a megfelelő darabokat. A válogatás eredménye: zöld, türkiz, és fehér járólap.

Ezeket óvatosan, kartonpapír alatt kalapáccsal összetörtem, és megkezdtem a kirakóst. Először ragasztó nélkül, ide-oda tologattam a darabkákat.

A türkizből kettő, a fehérből csak egy darab volt, ezért nem volt mindegy hogy melyiket hova rakom.

A száraz kirakósdi után lefényképeztem, majd visszaszedtem az egészet. A CK lapra a férjem néhány mm vastagon felkente csempe ragasztót, én pedig visszarakosgattam a mozaikot. A darabkák között hagytam fuga hézagot.

varrógép asztal Csemperagasztó és a mozaikok.

varrógép asztal

A ragasztó száradása után, fehér fugázóval kentem ki a hézagokat. Nedves szivaccsal áttöröltem a felületet, és vártam a teljes száradást.

mozaik asztal

mozaik asztal

mozaik asztal Elkészült

Boldogságom határtalan!

Míg száradt, elégedetten nézegettem első DIY alkotásomat.

Aztán főztem egy jó kávét, és nagy mosollyal az arcomon szervíroztam a még nem létező teraszunk, valóságos asztalán.

A készítése óta eltelt pár év, de azóta is ez van a teraszunkon. ( …mert már teraszunk is van… ) Szeretem a stílusát, a színeit, azt, hogy az idő nem hagyott rajta nyomot.

Jó döntés volt.
A varrógép állvány is, és a mozaikos asztallap is.

mozaik asztal Évek óta a kedvencünk egy jó kávéhoz

mozaik asztal Itt már teraszt is kapott az asztal

+ 1 gondolat:
Könnyebb lett volna a kivitelezés, ha a körbe az asztal széléhez teszünk egy keretet. A ragasztó, a fuga nem tudott volna lefolyni. Így is megoldottam, de kétségtelen, hogy egyszerűbb lett volna munka.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is, itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kapcsolódó cikkek