Az ősz a szépség maga, az ősz gyönyörű!

Az ősz maga a csoda. Színeivel, ízeivel, frisseségével sokunkat elvarázsol. A virágok, a gyümölcsök, a párás reggelek után előbújó nap olyanok, mint egy színdarabban a második felvonás; tartogatnak még számunkra meglepetéseket.

Ősz a kertünkben

Idén szinte menetrendszerűen érkezett meg a ősz, és robbantak be élénkségükkel az ilyenkor virágzó növények a kertünkbe.

Már a kert megtervezésénél gondoltam az őszre, hisz rengeteg évelő ontja ilyenkor is a virágait. A növények beszerzésekor figyeltem arra, hogy folyamatosan legyenek színes virágok úgy, az udvaron, mint az “Uradalomban”.

ősz

A nyári időszakról sok virág velem tartott az őszbe is.
A talajtakaró rózsa a nyár kezdetétől október közepéig nyílik. Sokat ültettem belőle, épp a tartóssága miatt. A hortenzia számomra örök szerelem. Ahogy a színük változik, mindig más arcukat mutatják. Az őszi szellőrózsa fehér és rózsaszín magasan bókoló virága különös kecsességet visznek a többi növény közé. Az Aster (évelő őszirózsa) nagyon hálás virág. A kék és lila különböző árnyalataiban, valamint fehérben virágzik szeptember végétől késő őszig. Vibráló színe, gömb alakja, ha akarna sem tudna észrevétlen maradni.

Nem tudom megunni őket.

ősz Élénk színek az októberi kertben

ősz A szellőrózsa könnyedén ringatja virágait

ősz A krizantém, a varjúháj cserépben is jól érzi magát

ősz A vadszőlő ilyenkor mutatja meg az igazi szépségét

ősz Asterek, díszfüvek tökéletes harmóniája

Az udvaron szívesen használok igazi, falusias dekorációt is. Volt már nálunk gesztenye zsomporban, makk tálkában, most pedig kukorica van a fatárolón.

ősz Dekoráció a fatárolón

Díszítem a teraszt, az ablakot

Nálunk a terasz központi helyiség. Innen indulunk, és ide érkezünk haza. Számomra fontos, hogy hangulatos, hívogató legyen, és ezt a minden évszakban a díszítéssel tudom elérni. Szabadjára engedtem a fantáziámat, és a virágok, dísztökök, az apró kis figurák, valamint a virágládák segítségével sikerült megteremteni azt az őszi teraszt, amit elképzeltem magamnak.
Az álmos reggeleken mindig jókedvre derít a sok kedves virág.

ősz A dísztökök és a régi teknő jól illenek egymáshoz

ősz Koszorú, szárított hortenzia, virág egy helyen

ősz

Az ablakpárkányra is tettem dekorációt.

Szívesen ültetek össze különböző virágokat, ügyelve a színek, magasságok, formák harmóniájára. A krizantém, árvácska, csarab, és a kerámia gomba, külön - külön és egyben is az ősz kellékei lettek.

ősz A virágláda is ősziesre váltott

ősz

Őszies hangulat a “Miházunkban”

A lakásba nem igazán szoktam bevinni az évszakok váltakozását, de mégis érezhető, bár a szezonális ételek, kiegészítők nálunk a mindennapok részeivé váltak.

Az asztalon a szalvéta nem csupán kellék, hanem dísz is. Passzol az őszhöz, de az asztalterítőhöz is.

ősz A szalvéták színét hozzá hangolom az asztalterítő színéhez

ősz Gomba, szőlő, dísztök a szalvétán is

A teázás is ilyentájt kerül újra előtérbe, és mi nagyon szeretjük szép bögréből elfogyasztani. A pipacsos igazán stílusos darab, a hűvös napokon ebből a bögréből még jobban esik a forró tea.

ősz A hűvös reggelen egy tea indulás előtt?

ősz Csípős a reggel

Van még egy nagy kedvencünk, amit ősszel sokszor készítek. Ez a sütőtökkrém leves. Pirított magvakkal az igazi, a család kedvence lett az évek alatt.

ősz Sütőtök, magvak és kész is az őszi leves

A szezonális gyümölcsök mindig ott vannak a konyhában. Az alma, a körte, és a szőlő íze is hozzá tartozik az őszhöz.

ősz Alma, körte, szőlő

ősz

És végül, de nem utolsósorban meg kell említenem a csipkebogyót is. Minden ősszel - miután egy kicsit megcsípte a dér - szedünk egy jó adagot. Átmosom, lecsepegtetem, összeaprítom, sütőben kiszárítom és teaként minden reggel ezt isszuk. Hamarosan megint megyünk, hogy beszerezzük az idei télre elegendő mennyiséget.

ősz

Annyi mindenért lehet szeretni…

Az ősz ezer szépséget tartogat számunkra, csak nyitott szemmel kell járni. A nyár sem nyújt olyan tüzes színeket, mint ez az évszak. Örüljünk neki, használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket! Hisz’ talán lesz időnk elolvasni a tavasz óta félretett könyvet, elmenni a barátokhoz, vagy csak egy bögre forró teával kiállni a teraszra, és rácsodálkozni az ecetfa gyönyörű színére.

…ezekben én igazi boldogságot találok.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt, itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kövess az Instagramon is, és sok olyan fotót láthatsz, ami a blogról vagy a Facebook oldalról kimaradt.