Kerti rom, a legjobb búvóhely

A mostanában kialakuló irányvonal szerint a kertekhez szervesen hozzátartoznak a különböző kerti építmények. A sütögető, a kemence, a kiülő, és újabban a kertiromnak nevezett különleges hangulatú kerti búvóhely is. Az újonnan épített romfal stílusával megidézi a régi idők letűnt világát, és itt pihenve testünket, lelkünket átjárja a nyugalom.

Régi álom, új ötlet

A régi, romos épületek vadregényes világa mindig közel állt hozzám.
Szeretem, ahogy a leomlott falak közé elrejtőzött egy darabka múlt, ahogy a természet visszavette magának azt, ami egykor az övé volt.

Ezt a varázslatos hangulatot szerettük volna mi is a kertünkben látni. Bontott téglából képzeltük el, és szándékosan nem terveztük túl szabályosra. A célunk az volt, hogy olyan legyen, mint ami már évek óta áll a helyén; kissé ütött-kopott, megviselt az időjárás szeszélye folytán.

kertirom

Keressük a pihenő zug helyét

Sokat beszélgettünk arról, hogy hol lenne a legjobb a helyen a mi “romunk”. Többször körbejártuk a ház környékét és egyértelműen megszavaztuk az Uradalmat, mint lehetséges helyszínt. Kis tanakodás után a kert végében ki is jelöltük a helyét.

Nagyon szerettük volna búvóhelynek megcsinálni.
Olyan helynek, ahova ki lehet feküdni napozni, olvasni, vagy csak kint lenni úgy, hogy senki nem lát bennünket. Ahol körbe tudjuk ültetni bokrokkal, fákkal, virágokkal, hogy kellően “titkos”, romantikus legyen.

Az Uradalom, mint helyszín

Az Uradalmat több lépcsőben alakítottuk ki.
A ház megvásárlásakor itt csak lucerna volt, a kertről ekkor még mi sem hittük, hogy egyszer szép is lehet…

Szerencsére a néhány évvel ezelőtt ültetett fák, bokrok remekül illettek az új elképzelésünkbe is.

kertirom A kiindulási alap

kertirom Itt már elkezdtem virágokkal is beültetni a területet

A barkafa

A barkafa sarkalatos pontja volt a tervnek. Anyutól kaptam néhány levágott ágat, amit a kert sarkába le is dugtunk. Gyönyörűen megeredt, ezért nem is akartuk megbolygatni, inkább megkerültük.

kertirom Mostanra már ilyen hatalmasra nőtt

Kezdődjön hát a pihenősarok kialakítása

A sok ötletelés eredményeként tölcsér alakban lett kijelölve a hely.

A két ágyás közé egy kis járdát terveztünk, a sarokban pedig nagy helyet hagytunk, hogy elférjen majd egy asztal a székekkel.

Első lépésként a föld magasságából szedtünk le. Arra került a gyomok ellen a geotextília, majd homok, végül a tégla.

kertirom Föld visszaszedve, tégla odakészítve

kertirom Vigyázva a barkára

A tégla széléhez cserepeket süllyesztett le a férjem, hogy a tarack és az egyéb gyomok terjedését megakadályozzuk.

Nekünk nagyon bevált ez a módszer. Az Uradalomban, az ágyások széléhez mindenhova tettünk és nagyon hatásosnak bizonyult a gazok ellen.

kertirom Itt látszik egy kicsit a jól bevált cserép technológiánk

Az aljzat nem a “hivatalos” térköves módszerrel lett lerakva, ezért nem is teljesen egyenes a felület. A használat során a téglák “maguktól beálltak”, mostanra fel sem tűnik az esetleges egyenetlensége.

Nekünk tetszik így, a mi elképzelésünk egy szerethetően girbe-gurba placc volt.

A téglák lerakása után a hézagokat homokkal feltöltöttem, és még a tél beállta előtt kőbalzsammal a felületét is átkentem.

Mivel a tégla homokágyra lett lerakva, valamint a rések is homokkal lettek kitöltve, a téli csapadék be tud szivárogni. Itt előfordul, hogy a tél végére egy-egy tégla felfagy, de az könnyen cserélhető.

A terv első fele elkészült

Nyárra már így, félkészen is hangulatos hellyé vált ez a kis kerti zug. Megszerettük, de mindenképpen akartunk oda egy romfalat.

kertirom Ez a része kipipálva

kertirom

Kertirom építése indul

Alap

Idén kora tavasszal az alap kiásásával kezdtük meg a munkákat.

Alapok nélkül nem lehet falat építeni, ezért mély (80 cm) sávalapja lett az építménynek. Biztos, ami biztos vasalatot is tettünk a betonba.

kertirom

kertirom

Falak

Két falat terveztünk a romunkhoz; az egyik be fém ablakot, a másikba pedig egy boltíves nyílást szerettünk volna.

A stabilitás miatt pilléreket is rakott a férjem, majd apránként - tégláról - téglára - kinőtt a kertirom az Uradalomból.

kertirom

kertirom

A régi vas, valamint egyéb fém tárgyakat szívesen használjuk fel a terveinkhez. Ezt az ablak keretet is őrizgettük egy ideje; biztosak voltunk abban, hogy megtalálja majd a helyét.

kertirom

kertirom

Falazás közben, míg nem húzott meg a malter átdörzsöltem a fugákat és folyamatosan tisztítottam a téglákat. Száradás után cementtejjel kiemeltem a fugahézagokat, majd - mint minden téglás dolgunknál - kőbalzsammal kezeltem le a falakat.

A romfal tetejére cserepet raktunk, hogy az eső ne tegyen kárt a munkánkban.

Beteljesült álom

Nagyon megszerettük a kerti zugunkat. Olyan lett, amilyennek a tervezgetéseink során elképzeltük. Körbe ölelik a virágok, a falak között nő a barka, esténként itt tűnik el a nap. Igazi romantikus, elbújós hely lett, ahol jó csak úgy lenni és jó csinálni a semmit…

kertirom

kertirom

kertirom

kertirom

+ 1 gondolat:
A sok növény nagyon jó ötlet volt. Minden évszakban más és más arcát mutatja a kert ezen része. A dekorációkkal pedig tovább lehet fokozni a hangulatot.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is. Itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kövess az Instagramon is, és sok olyan fotót láthatsz, ami a blogról vagy a Facebook oldalról kimaradt.

Kapcsolódó cikkek