Bontott tégla varázsa az otthonunkban

A bontott tégla napjainkban valódi reneszánszát éli, de a mi esetünkben nem a divat miatt került be a házba. A szlogenem: “Téglából ház, lélekből otthon”. Ha a téglához hozzáadjuk a lelkünkből jövő vágyat, akkor képesek leszünk megalkotni azt az otthont, amit elképzeltünk magunknak.

Miért tégla?

Még évekkel ezelőtt, mikor csak ábrándoztunk a “Miházunkról”, tervezgettük, hogy milyen lesz majd az otthonunk hangulata. Azt már akkor is tudtuk, hogy nekünk nagy valószínűséggel nem lesz trendi, az épp divatos irányelveket követő házunk.

(erről itt olvashatsz)

A modern, minimál stílusú házak a csupa króm, üveg, egyen berendezéssel egyikünknek sem tetszettek.

Mindketten vonzódunk a régi, újra hasznosított tárgyakhoz, szeretjük a természetes dolgokat magunk körül. Mikor elkezdődött a ház átalakítása, adta magát az ötlet, hogy használjuk fel birtokunkban lévő téglákat. Kéznél van, ingyen van, helyben van, időtálló és még szép is.

Mi kell még?

idézet

Mindenhol tégla

A bontott tégla felhasználása mindenre és mindenhova kiterjed. A lakásban, az udvaron és a kertben is a legkülönbözőbb módon hasznosítottuk az évek alatt összegyűjtött téglákat.

Tényleg csak a fantáziánk szab határt, hogy miként gondoljuk újra a régi, bontott téglák sorsát.

tégla Dekor fal a teraszon, természetesen bontott téglából

A “Miházunkban” ebből készült a(z):

…és még nincs vége…

tégla Így készült a járda, a kamra, a terasz

tégla

tégla

Nagyon szeretem, hogy nem szabályosak, hogy kissé csorbák lettek előző életükben. Rusztikus hangulatot adnak a háznak, ezzel pedig megteremtik azt a légkört, amire vágytunk.

tégla Járda, terasz, lábazat, ágyásszegély

tégla A homlokzat dísz körül is szeletelt tégla van

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok fajtája létezik a téglának… Különböznek hosszban, magasságban, színben. Vannak címeres, pecsétes téglák, amikre szinte “vadásztunk” és külön gyűjtögettük, hisz azokkal különleges tervünk volt.

Nem állítom, hogy nincs velük tennivaló, de a szépségük kárpótol mindenért.

Meghatározza az otthonunk hangulatát

tégla Nappali, előtér, és konyha

tégla

tégla Mindenhol jelen van a bontott tégla

Feladatok, hogy a bontott téglából látványelem legyen

Válogatás

A válogatással kezdődött a munka, attól függően, hogy mi volt a tervünk.

A nagyjából azonos méretűeket szedtük ki a téglarakásunkból, de ha friss bontásból származott a tégla, akkor azt még pucolni is kellett. Nálunk ez a feladat mindig az enyém volt.
A férjem épített, én pedig segédmunkáskodtam…

Amikor elkészült az éppen aktuális tégla mű, megint én következtem.

Sósavazás

Sósavval átkentem a felületeket, hogy a rajt maradt maltert, és egyéb szennyeződéseket lemarja. Ahol szükségesnek láttam, egy kicsit spaklival is rásegítettem.

Fugázás

A következő fázis a fugázás.

A lakásban eleve úgy raktuk a téglát, hogy a téglák közötti sorokat “csak” finomítani kelljen. Cementeszsákkal dörzsöltem át a maltert, hogy egyenletes legyen, és ezzel elő is készítettem a kozmetikai fugázásra.

Cement tejet készítettem, és óvatosan átfestegettem a téglák közti fugákat.

A cementtej, cement és víz elegye, olyan állagúra keverve, hogy ecsettel kenhető legyen. Ízlés dolga, hogy mennyire sötét színt szeretnénk fugának. Én a szürke cemethez mindig tettem egy kevés fehéret is, hogy ne legyen annyira komor a felület.)

tégla A pihenőrész és a kút is tégla burkolatot kapott

Sufni

Régen egy teljesen jellegtelen nyitott elejű tároló volt. Férjem befalazta, majd a direkt erre a célra gyűjtögetett címeres téglákkal burkolta.

tégla A címeres téglák a sufni dekoratív falába lettek beépítve

tégla

Bontott, szeletelt vagy címeres tégla forgalmazásával a Tégláriumot keresheted.

Lábazat

A ház lábazatát is téglából álmodtuk meg. Erre a célra szeletlet téglát vásároltunk, amit kültéri csemperagasztóval ragasztott fel a férjem, a fugázásához pedig zsákos fugázó anyagot használt.

Elég nagy felületet kellett kifugázni, ezért okozott némi fejtörést, hogy mivel lehet hatékonyan elvégezni a feladatot.

Természetesen a férjem megtalálta a megoldást, még ha nem is a legáltalánosabb dolog jutott az eszébe.
Egy régi kolbásztöltő lett a megfelelő eszköz. Sok anyag belefért, így viszonylag gyorsan tudott haladni a munkával.

tégla

tégla

A cementeszsákkal átdörzsöltem a fugát, hogy egyenletes mélységű legyen, majd a fuga száradása után kőbalzsammal kezeltem a téglát.

A balzsamtól szép fényes lesz a tégla felülete, és az időjárástól is megvédi.

Vigyázzunk rá!

Száradás után ahol kellett még plasztikáztam egy kicsit, és az utolsó lépésként a felületét balzsammal kezeltem. Sok féléből lehet választani, nekem is meg van a bevált márkám, amiben még nem csalódtam. A balzsam lezárja a tégla felületét, nem lesz porózus, könnyen lehet takarítani, és még szép fényt is kap.

tégla Kerti rom. Ha ilyen szép környezetben pihenhetünk, az külön öröm

Felületkezelés

A lábazatok , a terasz, a kút, a járda évekkel ezelőtt készültek. Semmi bajuk nem lett a téli időben. A járdákat minden ősszel átkenem impregnáló anyaggal, ezzel védjük a téli nedvességtől, fagytól. (Ugyanezt védelmet megadjuk a fából készült dolgainknak is, csak azokat lenolajjal festem. Sem időben, sem anyagilag nem akkora ráfordítás, mint amennyit jelent, hogy minél tovább megőrizhessük a szépségüket.)

Ma már nem jelent gondot, hogy a fürdőszobába vagy a konyhába építsük be a bontott téglát. Az impregnáló anyagokkal mosható, szennyeződés taszító lesz a tégla, ráadásul elegendő egy alkalommal lekenni a kezelendő felületet. A Téglárium oldalán minden információ olvasható ami a bontott tégláról fontos lehet. itt találod

Nem bántuk meg

Szeretjük a téglát. Azt hiszem, ezt nem is tagadhatjuk…

Ebben a régi építőanyagban megtaláltuk mindazt amit kerestünk, hogy a házunk hangulata olyan legyen, amilyennek megálmodtuk.

Vidékies, rusztikus, barátságos.

Voltak, akik úgy gondolták, hogy túl sok lesz a téglából. De mint a dekorációról szóló posztban írtam ha a felhasznált anyagok fajtáival nem esünk túlzásokba (max 3) akkor nem lőhetünk mellé.

+ 1 gondolat:
A felületkezelést nem szabad elhanyagolni. Ha megadjuk a téglának azt a védelmet, ami jár neki, egész biztosan nem lesz vele probléma, és hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk a szépségében.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is, itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kapcsolódó cikkek