Kerttervezés, kertépítés házilag

A kertvárosi, vidéki, falusi házakhoz általában tartozik egy kisebb vagy nagyobb kertrész. Hogy ez konyha ill. díszkert lesz-e, az a tulajdonoson éppannyira múlik, mint a telek adottságain. Odafigyeléssel, törődéssel és persze gondos munkával egy kopár területet is édenné lehet varázsolni.

Legyen szép környezetünk

Utazás közben előszeretettel nézegetem az utamba eső kiskerteket, udvarokat, ház előtti részeket. Mindig csodálattal tölt el, hogy egy jól megválasztott fa, egy cserje, vagy épp egy virágoskert mennyi pluszt tud hozzá tenni a házak arculatához. A természet zöldje, a virágok élénk színei nemcsak az otthonunkra, hanem lelkünkre is jó hatással van.
Nem kell ahhoz feltétlenül kertésznek lenni, hogy mutatós kertet varázsoljunk.
Én amatőrként valósítottam meg a kerttel kapcsolatos álmaimat. Ebben a posztban leírom, hogyan csináltuk.

virág

A tervezés fontossága

Időt, pénzt és energiát spórolunk, ha körültekintően végigjárjuk a kerttervezés témáját. Ahhoz, hogy számunkra megfelelő, és még szép is legyen, sok mindent figyelembe kell venni.

Szem előtt kell tartani:

virág Bujaság

A kertek típusa nagyon sok féle lehet. Van romantikus, természetközeli, park-szerű, mediterrán, mértani, stb. Különböző növények illenek a különböző kertekhez, és eltérő az elvégzendő munka milyensége, mennyisége is.
Megtérül az az idő, amit azzal töltünk, hogy megálmodjuk a kertünket. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha az azonnali ásás helyett kicsit körbejárjuk a témát.

virág Az árnyékos területre is van megoldás

virág Figyeljünk a színek harmóniájára

Minden kezdet nehéz

A “Miházunk” nagyon rossz minőségű, lucernás, tarackos, és hol agyagos, hol nagyon kavicsos, hol pedig törmelékkel feltöltött telken áll. Sem az udvaron, sem a kertben nem megfelelő a termőréteg vastagsága.
Eleinte voltak próbálkozásaink konyhakerti növényekkel, de be kellett látnunk, hogy ezen a talajon nem leszünk sikeresek. A kavicsos részen hiába öntöztünk, szinte azonnal elszivárgott a víz, az agyagos terület pedig nagyon kötött, ami szintén nem szerencsés a növényeknek.

virág A virágzó cserjékkel nem lehet mellé fogni

Szép, szép, de nem az igazi

A ház vásárlás után egy évvel jutottunk el addig, hogy kertre is jutott az energiánkból.

Elsőként park-szerű kertet akartam.
Pár díszfa, virágzó bokor, a kerítés elé pedig pampafű. Elméletben ez nagyon szépnek tűnt, de már röviddel az ültetés után látszott, hogy nem egészen olyan lett, mint képzeltem. Hiába voltak szépek a vásárolt fák, cserjék, a tarackos, lucernás alap miatt nem érvényesültek. A “fűnyírást” viszont megnehezítették, hisz’ kerülgetni kellett őket.

virág Itt még csak néhány bokor és fa van az Uradalomban

Tapasztalat: bevallom, akkoriban nem gondoltam át alaposan, hogy mit is akarok kezdeni az üres területtel. Ez sajnos vissza is ütött, hisz rövid idő alatt teljesen mást gondoltam, és ez a “kis” módostás plusz munkát, és a növények áttelepítését eredményezte.

Újra tervezés

Mivel az első ötletem, a parkos kert nem nyerte el a tetszésemet, át kellett gondolnom hogyan menjek tovább.
Egy tél elég volt arra, hogy beleássam magam a részletekbe, és meg tudjam fogalmazni, hogy mit is szeretnék.

A házunk vidéki jellege meghatározta a kert stílusát is. Vidékies, az angol kertekre hasonlító, buja kertet álmodtam meg, sok-sok évelő virággal, kis kerti utakkal, természetes ágyásokkal. Csupa hagyományos, a régi falusi házaknál is megtalálható virágot terveztem bele. Így lett tavasztól őszig folyamatosan virágzó falusi “kis” kertünk.

virág A kék nefelejcs a hagyományos falusi kertek virága

Lucerna helyett virágágyás

A kert átalakítása nem volt egyszerű feladat.

Január végén, mikor már az időjárás lehetővé tette elkezdtük felásni a kertet. A férjemnek jutott ez a megtiszteltetés, én pedig a felforgatott hantokat másztam végig, és szedtem ki a föld közül a gyomokat. Nem tudnám megmondani hányat fordultam a gazzal megrakott talicskával, mire valahogy kinézett a hely.

virág A lucernát, a gyomokat ki kellett szedni a talajból

Ágyásszegélyek, íves utak

Tavaszra lett annyira tiszta a terület, hogy ki tudtuk jelölni az ágyás határait.

A felásott rész széléhez tetőcserepet ásott le a férjem (saját ötlet alapján), hogy a tarack átterjedését meggátoljuk, a cserepek mellé pedig kisebb termésköveket tettem le.
A terület nagysága elegendő volt arra is, hogy kanyargós utat csináljunk a virágok közé.

virág

Apránként kezdtem beültetni a helyet. Folyamatosan jártam a kertészetet, hogy mindig legyen virágzó növény a kertben.

virág

virág

Őszinte leszek; az elején nagyon sok munkát adott, hogy a semmiből varázsoljunk egy üde, virágos kertet. De mostanra már kevesebb a dolog, és több az öröm. Persze továbbra sem maradtunk feladat nélkül, hisz’ a növényekre nagyon oda kell figyelni.
Az öntözés, az elnyílt virágok leszedése, a ritkítás, metszés, a tápoldatozás mind-mind elhagyhatatlan ahhoz, hogy a kertünk mindig szép legyen. Viszont a kapálás, gazolás szinte teljesen megszűnt. Egyrészt rengeteg mulcsot elterítettem - nagyon hasznos a gazok elnyomásában, és a nedvességet is jobban megőrzi a talaj - másrészt olyan sok már a virág, hogy a gazoknak esélye sincs köztük előbújni.

virág

Még egy lényeges dolgot meg kell említenem. A szép udvar, kert nem csak munkába kerül, hanem pénzbe is. A költségeket lehet csökkenteni azzal, hogy magunk szaporítunk virágokat, gyökereztetünk ágakat. Ha nyitott szemmel járunk, az ismeretségi körön belül is szép növényekhez juthatunk. Mára már én is sokaknak adtam tovább a szaporulatot, és ezzel a kert szeretetét is.

virág

Télen is legyen zöld

Amit biztosan tudtam és azóta sem bántam meg, hogy legyen a kertben örökzöld sövény. Némi kutatómunka után a babérmeggyet választottam, és a kis ház, valamint a fatároló elé ültettem el.

Metszés utáni levágott ágakat kaptam, amiket aztán én gyökereztettem meg. Érdemes körbenézni az ismerősök között, mert a komposztra szánt növényeket tovább lehet szaporítani. Ingyen van, és még sikerélményünk is lesz.

Hogy szép legyen, mindig kíméletlenül visszavágtam. Mostanra majdnem elérte a tervezett magasságot, és 3 év alatt sűrű, egészséges sövényünk lett.

virág Az örökzöld babérmeggy nagyon jó választás volt

virág Télen is mutatósak a nagy, fényes levelek

virág A kis ajtót japán lonccal futtattam be

Építmények a kertben

Az Uradalom területe elég nagy ahhoz, hogy elférjenek a különböző épületek.

virág

Ahol kert van, ott szükség van szerszámtárolóra is. És ha már építünk, miért ne lehetne ez is a kert stílusához passzoló?

virág Itt elfér minden, ami fontos

A kertiromot egy fajta búvóhelynek építettük. Tökéletesen illeszkedik az Uradalom hangulatához, és ahogy az idő hozzá teszi a magáét, egyre romantikusabb.

virág Megbújik a virágok között a kertirom

Tavasztól őszig gyakran használjuk a kiülőt is. Sütögetéshez, baráti beszélgetéskhez ideális, rusztikussága révén a kertben is jól mutat.

virág A kiülő madártávlatból

Tipp

A nagyobb méretű kövek, a fatuskók, odvas fa darabok, rozsdás, míves dekorációk remekül kiegészítik a vidékies kerteket. Ne féljünk használni.

virág Örökzöld, cserje, évelő, korhadt fa egy képen

virág

virág

Ültessünk hagymás virágokat, és már kora tavasszal színes kavalkád lesz a kertünkben.

virág

+ 1 gondolat:
A tanulást nem lehet megspórolni. Egy éven keresztül vásároltam különböző kertészeti újságokat, és az interneten is kerestem az ilyen témájú blogokat, oldalakat, hogy magamhoz és a kerthez képest a legjobban csináljam. Ma is folyamatosan inspirálódom, és ha valamiben segítségre szorulok, segítőkész kertészeti csoportokat találok a Facebook-on is. Például, jó szívvel ajánlom Virágbolondok oldalt.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt, itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kövess az Instagramon is, és sok olyan fotót láthatsz, ami a blogról vagy a Facebook oldalról kimaradt.

Kapcsolódó cikkek