Otthonunk ruhája, a függöny

Otthonunk berendezésénél a textíliák teszik fel az i-re a pontot, és úgy hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy a lakás estélyiruhája a függöny. Azt gondolhatnánk, hogy egy függöny vásárlása nem tartogat nehézségeket, pedig kiválasztásakor figyelni kell az anyag, a szín, a fazon és nem utolsósorban a helyiség stílusára is. A dekoráción túl a szerepe is lényeges, ezért már a tervezéskor érdemes a részleteket alaposan átgondolni.

fuggony

Mindig akad egy ablak amire függöny kell…

Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok, hisz’ a közelünkben lévő Hanság-Zsuzsi függöny szaküzlet ( 9330 Kapuvár, Deák Ferenc u. 18 ) tulajdonosát jól ismerem, de ami még lényegesebb, hogy Ő is jól ismer engem, és persze az otthonunkat is. A “Miházunk” már a negyedik, amit Zsuzsi segítségével függönyöztem be. Tudja mi az elképzelésem, így már “személyre szabottan” mutatja a kínálatot. Mindig alaposan átbeszéljük a részleteket, többször is egyeztetünk, hogy aztán a végeredménnyel mindketten elégedettek legyünk.

A függöny mindig fontos része volt az otthonunk berendezésének, és én minden esetben igyekeztem a legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Mivel nem vagyok lakberendező, alaposan körbejártam a témát. Most a saját tapasztalataimat, valamint az évek alatt összeszedett “tudást” szeretném veletek is megosztani.

fuggony Nemrégiben készült el a konyha új függönye

Könnyítsük meg a választást

A hatalmas kínálatból a megfelelő függönyt kiválasztani nem is olyan egyszerű. Szűkítsük a kört, és csak azt nézzük meg ami anyagában, színében, mintázatában is megfelel. Ezzel megkönnyíthetjük a magunk és az eladó dolgát is. Sokkal inkább tudják a számunkra megfelelőt ajánlani, ha pontos információt adunk arról, hogy mit is szeretnénk.

fuggony Csak a rolós függönyre ilyen sok megoldás létezik
forrás: Pinterest

Fehér vagy színes

A fehér függöny igazi klasszikus, és hosszú ideig egyeduralkodóként volt jelen a lakás dekorálásában.

Ma már a fényáteresztő függönyök között is találunk színeseket, és azonos színeken belül különböző árnyalatokat. Még a drapp, bézs, krémszínű, homokszínű méterárú között is hatalmas a különbség, ezért nem mindegy melyik szín mellett tesszük le a voksunkat.

fuggony A színek közti eltérés nem látványos, és mégis sokat számít mit választunk

Szőrszál hasogatásnak tűnhet, de az ablakok a függönnyel kiegészítve meghatározó elemei az otthonunknak, így aztán a választásunk nagyban hozzájárul lakásunk egységéhez.

Közel 20 évvel ezelőtt még a “másik házba” mályva színű fényáteresztő függönyt varrattam. Az ülőgarnitúra mintájának színe volt a meghatározó és nagyon jól is mutatott. De nem volt egyszerű elfogadtatni a különleges színt.

fuggony Rengeteg szín közül lehet válogatni

A színes fényáteresztő függöny az ablakra feltéve megváltoztatja a színét. Érdemes az üzlet kirakatához, ablakához odapróbálni, hogy a fényben milyennek látszik .

A megfelelő fényáteresztő, sötétítő, dekorfüggöny kiválasztássa

Léteznek örök érvényű szabályok, amik lakástextilek területére is érvényesek;

fuggony Hasonló színek, de különböző méretű minták, és teljesen más hatást érünk el
forrás:Pinterest

fuggony

Abban is dönteni kell, hogy a méterárut miként varrassuk meg. Itt is rengeteg megoldás közül válogathatunk.

fuggony Különböző ráncolási módok
forrás:Pinterest

A ráncoláson túl, még mindig van lehetőségünk egyénivé tenni a függönyünket. A színek kombinálásával, a trükkös megoldásokkal igazán az otthonunkhoz stílusához alakíthatjuk a választott anyagot.

fuggony Színek harmóniája
forrás: Pinterest

fuggony Különleges elkötési ötletek
forrás: Pinterest

fuggony

Az anyag struktúrája

Az anyagok szövésésében szintén óriási különbségek vannak. Más hangulatot teremt a műszálas; mint az organza, a voile, és mást a len hatású anyag. És ebben az esetben is érvényes, hogy az otthonunk stílusa határozza meg a függöny anyagát is.

fuggony Vidéki otthonba illő vitrázs függöny

fuggony Dekorációs céllal az ablak felső részére is tehetünk függönyt
forrás: Pinterest

Vasalni vagy nem vasalni…

Legyünk őszinték; a háziasszonyok jó része nem szeret vasalni, függönyt meg pláne…

Az organza és a voile függönyöket vasalni kell. Ha a lakás berendezéshez ez illik, akkor a valamit valamiért elv alapján ezt be kell vállalni.

Szerencsére ma már azokból az anyagokból is széles a választék, amik nem gyűrődnek, vagy csak minimálsan, és a nedvesen a helyükre téve szépen “kilógják magukat”.

fuggony Ha fontos nekünk, hogy ne kelljen vasalni, akkor ezt az igényünket már vásárláskor jelezzük

Kiegészítők

Ha a függönyt megálmodtuk, jöhetnek hozzá az apróságok.

Karnis

A karnisok között is hatalmas a választék.

A helyiség és a függöny stílusa, fazona meghatározza, hogy elrejteni kell, vagy kiemelni. Mindkét esetben számos lehetőségünk van. A műanyag sín, amit falra, mennyezetre is rakhatunk, vagy a fém rúd, ami fekete, bronz, réz, króm színekben, különböző végzárókkal kapható, számos lehetőséget tartogat. A klasszikus fazonú, fa előlapú karnisok 1-2-3 soros változatai között is találhatunk kedvünkre valót.

fuggony A végzáróknak is jelentősége van

Ezeken kívül, a különböző rugós függöny tartórudak, vitrázsrudak is a segítségünkre vannak az ablakaink felöltöztetésében.

Elkötő zsinór

Természetesen itt is több variáció van.

Lehet a függöny saját anyagából, de lehet teljesen más anyagból is, mint a fém, a szalag, a klasszikus zsinóros megoldás, vagy akár alternatív megoldást is választhatunk.

fuggony A természetesség jegyében
forrás: Pinterest

fuggony Az elegancia kedvelőinek
forrás: Pinterest

fuggony Mindenben ott a lehetőség
forrás: Pinterest

fuggony A nálunk ilyenek az elkötők

Szalagok, csipkék, gombok, stb

Az ördög a részletekben lakozik, szokták mondani, így aztán az apróságoknak tűnő finomságok meghatarozóak ebben az esetben is.

fuggony A csipke szinte keretet ad a függönynek

fuggony Apróságnak tűnik, de mégsem az
forrás: bonprix

Tegyük tökéletessé otthonunkat

Amikor az üzletben elénk rakják a szebbnél-szebb méterárut, hirtelen azt sem tudjuk, milyet is szeretnénk. Hogy ne essünk ebbe a csapdába, érdemes konkrét tervekkel felkészülni. Hiába szép egy anyag önmagában, ha nem passzol az otthonunk berendezéséhez, stílusához, nem szabad választani.

fuggony A bőr hatású anyag leinkább a modern otthonokba illik

fuggony Ne féljünk a színektől
forrás: Pinterest

Ha jól választottunk, akkor a lakásunk megkapja azt a csipetnyi fűszert, amitől igazán különleges lesz az összhatás.

+ 1 gondolat:
Nem mondok újat senkinek; a környezetszennyezés globális probléma. Van megoldás akkor is, ha a szép otthon, és a környezetvédelem is fontos számotokra… ma már újrahasznosított petpalackokból készült méterárukból is lehet vásárolni.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is. Itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kövess az Instagramon is, és sok olyan fotót láthatsz, ami a blogról vagy a Facebook oldalról kimaradt.

Kapcsolódó cikkek