Tárolni... jó, de hol?

A felújításra váró falusi házaknál szinte mindig van olyan melléképület, ami az átalakítás után a felújított otthon szerves részévé válhat. A “Miházunkhoz” is tartozott egy nagy alapterületű istálló, amit mi új szereppel ruháztunk fel. Állandó fejtörést okozott, hogy az épp használaton kívüli dolgainkat hol, és hogyan helyezzük el. Nálunk az átszabott istálló egyik helyiségéből lett egy tároló helyiség, ami igazán jó döntésnek bizonyult.

A több funkcióssá vált istálló

Már a ház vásárlásakor láttuk, hogy az egykori istállóban van fantázia. Az, hogy volt egy ilyen nagy méretű helyiségünk, igazi Jolly Joker volt a kezünkben. Lépésről-lépésre kapta meg a jelenlegi kinézetét, és mostanra már teljesen elveszítette egykori külsejét. A felújítás során rendbe tettük az udvar felől, majd egy részéből a mosókonyhát is kialakítottuk. Kellett még hely a kazánháznak, és a szabadon maradt területet is praktikusan akartuk kialakítani.

A mosókonyha berendezéséről itt olvashatsz.

kamra

Nyárikonyha kontra kamra

Az első tervünk az volt, hogy a helyiség nyárikonyhaként funkcionáljon, de mellette még tárolásra is alkalmas legyen. Mindenképpen szerettük volna a ház stílusára szabni, és persze házilag megoldani a kialakítását.

kamra A kezdet

Ha nem a bejárati ajtón érünk be a házba, akkor a másik lehetőségünk az, hogy ideérkezünk. Ezért, az hogy milyen lesz a hangulata, számomra lényeges volt.

kamra Halad a munka

Nem akartunk vagyonokat költeni, ezért a régi jó baráthoz, a bontott téglához tértünk vissza. Ebből lett az aljzat, ami megadta a számomra a nagyon kedves vidékies hangulatot.

kamra A bontott tégla ide is jó választás volt

kamra …itt már fugázva

A mennyezetét régi padlásdeszkából csinálta meg a férjem. Megcsiszolta, én lenolajjal lekentem, és ez nagyszerűen visszaadta fa a régies hangulatát.

kamra Szép lesz ez…

kamra …hamarosan…

kamra …ugye, milyen mutatós lett?

A kazánház felől kellett egy fal szerűség, ami első ránézésre még engem is elbizonytalanított. A lomok között volt egy bontott ablak és azt gondolta az én férjuram, hogy ezt fogja beépíteni. Semmi funkciója nincs, csak feldobja a helyiséget. Be kellett látnom, hogy nem volt rossz ötlet…

kamra Nehéz erről elhinni, hogy még szép is lehet…

kamra

kamra …pedig lehet! És még a lámpa is újrahasznosított. Saját ötlet, saját kivitelezés

A villanyszerelés, és a faljavítás után jöhetett a festés. Még az albérletből maradt diszperziós festék, és én úgy gondoltam, hogy erre a helyiségre tökéletes lesz. Abszolút célunk volt, hogy minél költséghatékonyabban oldjuk meg ezt a projektünket (is).

kamra Alakul a csempézés is. Természetesen saját kivitelezésben

Berendezés

Nagy vágyam volt, hogy legyen egy olyan hely a házban, ahol a befőzéseket el tudom intézni.

Így idekerült a régi gáztűzhely, mellé egy lerakó pult és a falra egy-két polc.

Még az első tulajdonostól maradt egy régi szekrény - aminek hiányzott az egyik ajtaja -, én ezt felújítottam, és beállítottuk a kamrába.

kamra A megörökölt szekrény

kamra Az ajtó belső felén régi dátumok, információk a családról

kamra Szemfüles olvasók láthatják, hogy az Uradalom itt még nincs kialakítva

Itt kapott helyet egy régi, beépíthetőnek szánt kis hűtő, amit csak alkalomszerűen használunk. Férjem nagyszerű ötletének majd megvalósításának köszönhetően, az ajtó borítást kapott és ezzel már be is illeszkedett a nyárikonyha stílusába.

kamra

kamra Kábeldobból készült a hűtő ajtaja és a nyárikonyha pultja is

A nyárikonyha nagyjából elkészült. Szép lett, hangulatos, ahogy elképzeltem, de ez önmagában kevésnek bizonyult.

kamra A textileket én varrtam. Igyekeztem ezzel is fokozni a vidékies hangulatot

Idővel több olyan gyakorlati probléma is előjött, ami azt mutatta, hogy tovább kell gondolnunk ezt a nyárikonyha dolgot.

A mindenféle kreatív holmim akkor még a gardróbban és a mosókonyhában voltak, én pedig nagyon szerettem volna ezeket egy helyen tudni. Átlátható módon, könnyen kezelhetően, hozzáférhetően akartam elrakni.

Újratervezés

Be kellett látnom, hogy ez a projektünk csak 50 %-os lett.
A gondot a berendezés jelentette; túl sok volt a szabadon hagyott fal felület, ami miatt nem tudtuk jól kihasználni a teret, és nem volt olyan hely, ahol a portól védve tudtam volna eltenni a dolgaimat.

Felvezetni a problémát

Magamban jó ideig tervezgettem, hogy lehetne praktikussá tenni a nyárikonyhát, és mikor nagyjából összeállt a terv, akkor a férjuramat is beavattam.

kamra Elkészült, és bontsuk szét?

Azért arról meggyőzni a férjemet, hogy ez most nem igazán jött össze, bevallom nem volt egyszerű. De ő is elismerte, hogy van mit korrigálni, és megint neki kezdtünk a feladatnak.

Első lépés: kell egy szekrény

A megoldást egy régi kredencben láttam.
Ezek a bútorok nagyon jól lettek megtervezve. Annak ellenére, hogy a helyigényük nem túl nagy, rengeteg mindent képesek elnyelni. Jó ideig keresgéltem a megfelelő méretben, árban, stílusban és állapotban lévő darabot, míg aztán rátaláltam.

kamra A kép illusztráció, sajnos nem fotóztam a miénket. Forrás: Pinterest

Régi berendezés ki, új szekrény be

Újra festettem a falakat, majd átfestettem a kredencet is. A Cellkolor vízbázisú festékét választottam, amivel öröm volt dolgozni; jól takar, nem volt szaga, és ami még fontos volt számomra, a krétafestékhez hasonló felületet adott. A színt úgy kevertettem ki, hogy az eredetihez minél jobban hasonlítson.

Az bútor átfestéséről készült fázis fotók elvesztek, így ezt nem tudom megmutatni.

Végre pakolhatok

Magam is meglepődtem, hogy milyen sok dolgom van, amit el kell raknom. A szezonális dekorációknak, kerámiáknak, a kreatív hobbis alapanyagoknak mind-mind helyet kellett találnom.

Viszont ahhoz, hogy tudjam, mit-hova teszek, kellett egy személyre szabott rendszerezés. Ki kellett találnom, hogy mi az a módszer, ami segít nekem abban, hogy hónapok múlva is tudjam mi, hol van. (Erről a témáról készülőben van egy másik poszt.)

kamra Dobozok nem csak úgy egymásra vannak rakva, itt már rendszerezve van a tartalom

Belaktam a kamrát

Mikor a szekrényre vadásztam a méretnél a magasság is fontos szempont volt. Férjuramat nem akartam tovább stresszelni az ilyen-olyan polcokkal, ezért a tökéletes helykihasználás miatt a szekrénytetejét jól pakolhatóvá akartam tenni. Ehhez fedeles műanyag és papírdobozokat vásároltam, és kezdődhetett is rakodás.

kamra A papírdobozok meglepően jó áron voltak

kamra Úgy érzem, másodjára sikerült kihasználnunk a teret

Azt hiszem azt a célkitűzésemet, hogy ez a helyiség is illeszkedjen a házunk stílusához, sikerült teljesítenem. Vidékies, hangulatos kis raktárt hoztunk össze második nekifutásra.

kamra Jó ide belépni

+ 1 gondolat:
Van az úgy, hogy elsőre nem jön össze a nagy ötlet. Ha egyre többször gondolunk arra, hogy nem stimmel valami, ha rossz érzésünk van azzal a bizonyos dologgal kapcsolatban, akkor az egész biztosan nem olyan, amilyennek szerettük volna. Mindenképpen érdemes újra átgondolni, hogy mi is volt az elvárásunk, ezt összevetni a jelen állapottal, és ha ez meg van, már közeledünk is a megoldás felé.

Ha tetszett, kedveld a Facebook oldalt is. Itt még több érdekességet találsz a mindennapok varázslataiból.

Kövess az Instagramon is, és sok olyan fotót láthatsz, ami a blogról vagy a Facebook oldalról kimaradt.

Kapcsolódó cikkek